Edukacja i nauka

EduSzop

Szop pracz (Procyon lotor)

Szopy pracze są średniej wielkości drapieżnymi ssakami, pochodzącymi z Ameryki Północnej.

Ich nie do końca radosna przygoda ze współczesną cywilizacją rozpoczęła się zaraz po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba w roku 1492. Ciekawskie szopy szybko wzbudziły zainteresowanie ludzi i jak to ludzie mają w zwyczaju – rozpoczęło się ich wykorzystywanie. Szopy stanowiły łatwy posiłek dla marynarzy, stały się też „idealnymi” maskotkami dla żołnierzy, czy źródłem pięknego i ciepłego futra dla przemysłu odzieżowego.

Zwierzęta te charakteryzuje bardzo duża łatwość do przystosowywania się. Są całkowicie wszystkożerne (porównuje się je pod tym względem do ludzi), synantropijne (świetnie czują się w pobliżu siedzib ludzkich), i radzą sobie praktycznie w każdym klimacie. Potrafią pływać, biegać, wspinać się. Są „łatwe” do utrzymania w niewoli.  Mogą być w szerokim zakresie wykorzystywane przez ludzi. Te wszystkie cechy przyczyniły się do intensywnej ekspansji tego gatunku na świecie. Przez jednych kojarzone jako słodkie przytulanki, dla innych są sprytnymi złodziejaszkami, a jeszcze inni traktują je jako pasożyty i źródło wszelakich chorób.

Na początku XX wieku szopy na stałe zawitały w Europie – głównie w Niemczech, gdzie zostały częściowo umyślnie introdukowane, częściowo były uciekinierami z ferm futrzarskich. Od lat 50 XX wieku notuje się dzikie szopy w Polsce – obecnie najliczniej w województwach lubuskim i zachodniopomorskim.

Czy wiesz że:

wyróżnia się aż 22 podgatunki szopów. W zależności od podgatunku dorosłe i zdrowe szopy mogą ważyć od 2 do 14kg.

Czy wiesz że:

nazwa szop pracz pochodzi od charakterystycznego „prania” pokarmu i drobnych przedmiotów w wodzie – takie zachowanie obserwuje się tylko w niewoli, a jego znaczenie nie jest w pełni poznane.

Czy wiesz że:

w dobrych warunkach szopy mogą żyć ponad 20 lat.

Czy wiesz że:

kiedyś uważano, że szopy są małymi niedźwiedziami – nazwane były przez Karola Linneusza niedźwiedziem długoogoniastym (Ursus cauda elongata).

Czy wiesz że:

szopy są niezwykle inteligentne, zapamiętują wyuczone zadania przez nawet 3 lata i uważa się, iż mają zdolność myślenia abstrakcyjnego.

Czy wiesz że:

głównym zmysłem szopów jest dotyk – umożliwia im to niezwykle wrażliwa skóra dłoni i znajdujące się nad pazurami włosy czuciowe.

Czy wiesz że:

szopy wydają aż 13 różnych dźwięków, z czego 7 używanych jest tylko do komunikacji dzieci z matką.

Czy wiesz że:

sierść tworzy wokół oczu ciemną maskę, przez co szopy są często przedstawiane w bajkach jako zamaskowani bandyci.

Czy wiesz że:

szopy w przeciwieństwie do psów i kotów są stopochodne, czyli podobnie jak niedźwiedzie poruszają się opierając ciężar ciała na całej powierzchni stóp i dłoni.

Czy wiesz że:

dzikie szopy żyją także w polskich lasach, choć pochodzą z Ameryki Północnej. Zostały wprowadzone do Europy przez człowieka na początku XX wieku.

Czy wiesz że:

podstawą diety szopów żyjących w pobliżu siedzib ludzkich może być żywność wygrzebywana z śmietników.

Czy wiesz że:

szopy, podobnie jak wiewiórki, potrafią schodzić z drzewa głową w dół, obracając swoje stopy o 180 stopni.

Czy wiesz że:

szopy załatwiają swoje potrzeby fizjologiczne w miejscach zwanych latrynami – z jednej latryny korzysta często wiele szopów.

Szkodliwość szopów w krajowym środowisku naturalnym jest stale kwestionowana. Faktem jest jednak, że gatunek ten już na stałe dołączył do krajowej fauny, czy nam się to podoba, czy nie. Jako zwierzęta, istoty żyjące i czujące, szopy zasługują na nasz szacunek i pomoc. Pamiętajmy, że to nie zwierzęta są winne swej inwazyjności, a my – ludzie!

W związku z narastającym problemem gatunków obcych i coraz większą ilością szopów jakie trafiają w nasze ręce zrodził się w naszych głowach pomysł SZOPOWISKA – miejsca, które ma pomagać, uczyć, promować humanitarne traktowanie wszystkich zwierząt!

Więcej o szopach praczach znajdziecie na Wikipediii : SZOP PRACZ.