Kim jesteśmy?

O nas

Fundacja Szopowisko została ustanowiona aktem notarialnym w dniu 18.01.22r., nr KRS uzyskała w dniu 03.02.22r. i od tego momentu działa oficjalnie.
Pierwsze zauroczenie

Tak naprawdę przygoda zaczęła się dużo wcześniej. Zwierzęta od zawsze były priorytetem  w moim życiu. Po ukończeniu studiów na kierunku medycyna weterynaryjna w 2011 roku rozpocząłem pracę zawodową ze zwierzętami. Szybko nawiązałem współpracę z wrocławską Ekostrażą i to właśnie dzięki temu stowarzyszeniu mogłem dalej rozwijać się w ukochanym przez siebie kierunku – medycynie zwierząt nieudomowionych, co zaowocowało późniejszym uzyskaniem tytułu specjalisty chorób zwierząt nieudomowionych. Także za sprawą Ekostraży zostałem totalnie zaszopowany! Kiedy w maju 2016 roku przywieźli na wizytę dwie szopie sierotki, od razu się zakochałem! To właśnie Czarna (niestety już nie ma jej wśród nas) i Siwa były pierwszymi szopami, którymi się zaopiekowałem. Ekostraży udało się zebrać fundusze na budowę przestronnej szopiej woliery, gdzie zamieszkały szopice.

klinika
Praca oraz fundacja

Od roku 2017 mam przyjemność pracować w całodobowej klinice weterynaryjnej SKVet we Wrocławiu, która jest jednym z niewielu miejsc, gdzie udziela się fachowej pomocy zwierzętom nieudomowionym. To właśnie tutaj poznałem wspaniałą kobietę – Sylwię Dobek (Fundacja Dzikie Zwierzęta w Potrzebie), za sprawą której na dzień dzisiejszy w naszej wolierze, mieszka już 10 szopów.

Fundacja prowadzi azyl nie tylko dla szopów, ale także dla wielu innych zwierząt (obecnie jest ich pod naszą opieką ponad 200), jednak uznaliśmy, że to właśnie im poświęcimy główną część swojej działalności, nie tylko dlatego, że je kochamy, ale także dlatego, że jesteśmy im to winni! Więcej w zakładce EDUSZOP.

Photo013

Utrzymujemy stałą współpracę ze Stowarzyszeniem Otwarte Klatki, dzięki którym prowadzimy azyl dla ocalonych z ferm futrzarskich wizonów amerykańskich (potocznie norek) oraz z Fundacją Dzikie Zwierzęta w Potrzebie, skąd pochodzi większość naszych szopów.

Jeśli podoba Ci się to co robimy i chcesz wspomóc nasze działania – zajrzyj do zakładki WSPARCIE